Mange Zagrebgensere påstår at Zagreb er en millionby og gerne vil have den op på siden af Beograd og Budapest, men man kommer ikke udenom, at Zagreb er lillebror, når det kommer til europæiske storbyer. Både i forhold til indbyggere og kulturattraktioner. Derfor er Zagreb heller ikke være nummer et på min liste over steder jeg SKAL tilbage til.

På trods af dette er det alligevel en skam, at se helt forbi Zagreb! Det er en storby fyldt med spændende historie, lækre restauranter og gode barer med øl og drinks til meget få penge.

Zagrebs bydele

Zagreb er en by, som er sammensat af en lang række forskellige bydele. Langt det meste er centreret inde omkring centrum, men der er også ting at se udenfor centrum.

Grad/Kaptol – den gamle by

Grad er den ene af de to gamle byer, der blodigt kæmpede mod hinanden indtil de til sidst smeltede sammen og nu udgør den gamle bydel i Zagreb. Den anden er Kaptol og tilsammen udgør de Zagrebs centrum. Arkitekturen bærer mere præg af en Østrigungarsk-inspiration end af de middelalderlige stridighederne byerne imellem.

Her kan du både finde moderne museer som eksempelvis Museum of Broken Relationships og Museum of Torture, flettet ind mellem gamle bygninger som domkirken og parlamentet.

Novi Zagreb

Novi Zagreb, eller Nye Zagreb, er den nybyggede del af byen, der opstod under socialist-æraen i 1945-90. Den ligger syd for Sava-floden, der løber gennem byen.

Den socialistiske periode ses tydeligt i arkitekturen, der til tider er deprimerende, men meget tidsklassisk og det er en oplevelse i sig selv. Det nye Zagreb har også fået Museet for Samtidskunst, så der er mere end bygningsværker at gå efter her også.

Zagreb seværdigheder

Free Walking Tour

Min første dag i Zagreb tog jeg deres “free walking tour” – og det var i den grad to timer værd! Vi kom rundt at se hvad Zagreb kunne byde på historisk, i forhold til spisesteder og med moderne museer. Vores guide var en flink fyr først i tyverne, der havde været en tur forbi barerne aftenen før.

Her mødte jeg også Utkarsh – den på et tidspunkt 13. bedste bordtennisspiller i Indien – og vi snakkede frem og tilbage mens vi oplevede den dejlige by sammen.

Zagreb katedraldomkirken i kroatien

Enhver storby med respekt for sig selv har en domkirke. Det gælder også Zagreb, hvor domkirken tilmed er den højeste bygning i hele Kroatien.

Facaden har været under ombygning de i mere end 25 år, så det er usandsynligt at du får et billede af hele facaden. Hvis du gør så send det endelig til os på kalle(at)hiatus.dk.

Der knytter sig også en anekdote lamperne i loftet af katedralen: Disse blev doneret til Zagreb fra et casino i Las Vegas tilbage omkring år 2000, hvor bystyrets pengepung var tom. I dag har samtlige zagrebgensiske kirkegængere fortrængt dette faktum, hvilket kun gør det endnu sjovere.

Dolac-markedetdolac markedet

Stemningen på Dolac-markedet var energisk, grænsende til det kaotiske. Der var sælgere i massevis, der allesammen havde Kroatisk-dyrkede grøntsager. Havde jeg været bare en smule mere vild med kiwi, var jeg sikkert også kommet derfra med et par kilo. Billige var de i hvert fald!

Dolac markedet ligger lige ved siden af den gamle plads, så det er meget oplagt at gå en kort tur forbi – også selvom man ikke er på jagt efter grøntsager.

Man kan også gå nedenunder, hvor man kan købe kød og andre fødevarer, men det var en relativt stor skuffelse. Stemningen var anderledes trykket, ingen snakkede engelsk og der lugtede dårligt.

Museum of Broken Relationshipsmuseum of broken relationships

Dette meget særprægede museum har tuneret over hele Europa og er startet af et par, der gik fra hinanden og fandt ud af hvor mange af den anden persons ting de havde. Der kan derfor findes hårbørster, tøj, breve og utallige andre genstande.

Hvis ikke du synes det er spændende at kigge på hårspænder og underbukser, så vil du blive glad for at høre at hver ting står sammen med en historie, som den der har indleveret tingen har fortalt.

Er du ved at gå gennem et breakup? Er dit yndlingspunkt i romantiske komedier der hvor alting ser sortest ud? Så skal du besøge dette museum. Der ligger også en hyggelig café indeni, der har en virkelig god kaffe!

Ban Jelačić-pladsen

Lige ved siden af Dolac-markedet ligger Zagrebs hovedplads, Ban Jelačić. Her var der ikke det helt store, ud over en statue og et springvand. Alligevel var vi igennem pladsen et utal af gang, fordi den lå lige ved siden af Radiceva, der er hovedgaden og stedet, hvor mange af de gode museer ligger.

den politiske pladsDen politiske plads

Denne tidligere hovedplads ligger i det gamle Grad i flotte omgivelser med traditionelle gadelamper og arkitektur omkring.

Netop gadelamperne knytter der sig en anekdote til. De bliver slukket hver eneste morgen og aften af en lampist (arbejder der tænder og slukker lamper). Jobbet som lampist er ifølge min guide, en af de mest eftertragtede i hele byen. Hvorfor? Fordi man kan sige til alle der måtte spørge, at man går og slukker lamper. Han havde selv ansøgt om at få jobbet, men havde desværre fået et nej. Heldigt nok – så kunne han vise os rundt!

Gricki Top

Hver dag fyres der fra toppen af Zagreb en kanon af klokken 12 – bare lige for at teste, at den stadig virker. Jeg fik denne side anbefalet som et substitut til de dage, hvor man ikke lige er der til at høre kanonen. God humor!

Selvom det ikke er så fantastisk igen, så er det en fin idé at være i området omkring klokken 12 – det er en oplevelse.

Museum of Torture

museum of torture billede

Hovedknuser fra Museum of Torture.

Museum of Torture står for mig som en af de mest interessante – og i hvert fald den mest skræmmende – oplevelse på hele turen. Der var en dunkel stemning af død og smerte.

Ved indgangen får man udleveret en tablet, med hvilken man kan gå rundt og få mere information om de forskellige instrumenter. Virkelig godt lavet.

Er du en sart sjæl med hang til mareridt? Undgå Museum of Torture. Er du betaget af menneskets mørke side? Eller vil du bare udfordre dig selv? Så er Museum of Torture et sted, som du uden tvivl ikke må gå glip af. Uanset hvad, så gør museet det, som det skal: Skræmmer, forarger og giver stof til eftertanke.

museum of illusionsMuseum of Illusions

For at lette stemningen tog vi hen på det lidt mere uskyldige museum for illusioner.

Jeg må indrømme, at selvom jeg på forhånd var ret spændt på det, så skuffede det lidt, og jeg vil kun anbefale det til familier med børn i 10-15-års-alderen.

Der var ikke nok indhold og det der var, var ikke helt spændende nok til at retfærdiggøre den tid som blev brugt på museet. Der er mange sjovere ting at tage sig til i Zagreb!

Mirogoj-kirkegårdenmirogoj kirkegaarden

Efter at have læst en urimeligt stor mængde reviews bestemte Robin – min franske medrejsende – og jeg os for at gå de tre kilometer ud af centrum til Mirogoj kirkegården. Det var en hyggelig tur derud, hvor vi havde tid til at snakke og reflektere.

Det var godt at turen derud var hyggelig, for selve kirkegården var ikke for alvor turen værd. Ja, den var flot. Ja, der var grønt tag. Men mere var der ikke at se, og det virkede mærkeligt at gå rundt og kigge på afdøde menneskers grave med turistbriller på. Jeg tror tiden havde være brugt bedre på et museum inde i byen eller en anden kulturaktivitet.

Seværdigheder i Kroatien

Kroatien er kendt som et af de absolut smukkeste lande i Centraleuropa. Det er ikke Zagreb, som de er mest kendt for, men derimod langs kysten, hvor blandt andet, den store nationalpark Plitvice og adriaterhavsbyen Dubrovnik ligger.

Plitvice

Plitvice ligner mest af alt noget fra et postkort eller en pauseskærm på computeren: Smukkere end stort set alt andet natur i europa – og udenfor højsæsonen. Det tager cirka 2,5 time hver vej, og koster 80 kr. pr. person i bus – og det er alt tiden værd. I højsæsonen er det vigtigt at bestille billetter i god tid, da Plitvice med god grund er en af de mest populære rejsemål for turister.

Denne popularitet betyder også, at hvis du har lejet en bil kan det være svært at finde parkering. Jeg har set reviews, hvor folk helt har droppet Plitvice og i stedet er taget til en af de omkringliggende parker. Det er helt sikkert også en god mulighed, hvis man er halv-allergisk overfor menneskemylderet i højsæsonen.

Dubrovnik

Game of Thrones blev filmet her. Hvis du er fan, er du nok allerede på vej, hvis ikke, bør du være det alligevel. Da jeg senere mødte Utkarsh hjemme i Danmark, beskrev han Dubrovnik, som det smukkeste sted han har været – i hele Europa! Jeg tror ham gerne – det ser fuldkommen fantastisk ud på billederne.

Spisesteder

Kroatien har ikke nogen stor, traditionel madkultur. Man vil derfor ofte støde på en blanding af balkan- og italiensk mad i gadebilledet. Én ting du ikke må gå glip af er “strukli”, der er en kroatisk variation af wienerbrød, der både findes i en salt og sød version. Jeg kunne bedst lide den salte!

La Struk

Det bedste sted at få din Strukli er på det lokale La Struk. Her kan du få den i mærkværdigt mange varianter. Jeg forsøgte mig ikke så meget frem, men det hele så meget lækkert ud. På samme gade ligger flere gode restauranter.

Wok and Burgerwok and burger

Maden var nogenlunde, men konceptet var genialt: Wok smager godt. Burger smager godt. Hvorfor ikke kombinere? Således må tankeprocessen have været hos personen, der startede Wok and Burger. Jeg bestilte en burger til at spise på stedet og en wok to go – to gode måltider: Helt centralt i Zagreb på Jelacic-pladsen. Jeg vil anbefale det som en hurtig frokost eller to-go-mad. Nogen stor kulinarisk oplevelse var det ikke.

Offentlig transport

Zagrebs indre by bliver serviceret af sporvogne (se kortet her), hvor du betaler ombord til chaufføren eller med et Zagreb-card.

Zagreb har, ligesom Ljubljana, en funicular, der er en af de allerkorteste i hele Europa, og blev beskrevet til mig som en af de mest tåbelige turistattraktioner. Den starter nede i den centrale del af byen, og tager der op til Grad, hvor der er en smuk udsigt. Medmindre I er dårligt gående, er der dog ingen grund til at benytte sig af den – man kan i fredelige omgivelser tage trapper eller sti op til toppen af bakken.

Priserne i Zagreb

Zagreb er en billig by at bo, spise og opleve i. Du betaler 10-20 kroner for en øl, 50-200 kroner for et måltid og de fleste seværdigheder koster 20-30 kroner. Det gjorde Zagreb til den billigste by, jeg var i på min tur fra Milano til Budapest.

Valutaen er kuna, der (pr. dags dato) står i det samme som kronen, hvilket gør det utroligt nemt. 100 kuna? 99 danske kroner. Det er endnu nemmere end euro!

Tog til Zagreb

Jeg kom til Zagreb med tog fra Ljubljana sammen med en marrokaner, jeg havde mødt i Ljubljana. Det var billigt, og kørte helt perfekt klokken 19:30 om aftenen, så vi lige kunne nå at ankomme i tid til Champions League.

Ukrainske handelsmænd

De solgte ventilationssystemer og havde været fire timer i Slovenien før de tog videre. To midaldrende mænd fra Ukraine, der havde været de fleste steder, hvor det var værd at være i Østeuropa. Jeg mindes stadig, hvordan den enes pas var fuldkommen fyldt op med visummer og stempler – nogle gange er der fordele forbundet med ikke at være en del af Schengen.

De fortalte mig også, hvordan Kiev var en utroligt dejlig by at rejse til – og tilmed den billigste hovedstad i Europa. Min interesse er i den grad blevet vakt – og jeg håber på at kunne rejse til Ukraine i løbet af de næste måneder. Sandsynligvis over Polen – men den tid, den sorg.

Til Budapest

Den ungarske regering har delvist lukket den sydlige grænse, hvilket betyder, at der ikke går nogle tog fra Zagreb til Budapest i øjeblikket (vinter/forår 2016). Hvordan kommer man så frem? Bus. Der kører tre busser om ugen.

Desværre var bussen fyldt, da jeg skulle afsted. Hvad gør man så? Blablacar. Her fik jeg fat i den sidste plads på en minibus – ellers havde jeg været strandet i Zagreb weekenden over. På turen mødte jeg flere forskellige personer, blandt andre Marko, der arbejdede med Facebook Ads. Et spændende bekendtskab, som jeg helt sikkert vil følge op – skulle jeg komme til Zagreb igen.

Hvorfor skal du til Zagreb?

Zagreb havde utroligt meget at byde på, og jeg vil gerne anbefale byen. Alligevel kan jeg ikke undgå at påpege, at Zagreb ikke når Budapest til sokkeholderne, når det kommer til storslået arkitektur og natteliv. Du får heller ikke Ljubljanas bilfrie ro, Venedigs fotogene gader eller et så storslået syn, som Duomoen i Milano med et besøg i Zagreb, men det er en by midtimellem, hvor der sker væsentligt mere end i Ljubljana. Samtidig er der langt færre turister end i Budapest og Venedigs summende gader.

Zagreb står derfor som et af de rejsemål, som jeg ikke længes tilbage til, men som helt sikkert skulle besøges, hvis jeg var i nærheden. Jeg har også lagt mærke til, hvor meget jeg egentlig oplevede her – det er næsten helt voldsomt!